Larogoulach
een rundvleesstoofpot voor 4 personen
(Geschreven en gekookt door MaRgriet)

Ingrediënten
1 kg doorregen runderlappen (bijvoorbeeld ribstuk)
1 pond uien
1 winterwortel
2 rode paprika's
1 ons gerookte spekblokjes
paprikapoeder
bloem
1 blik gepelde tomatenstrukjes
3 flinke knoflooktenen
zout
peper
cayennepeper
evt. 2 bouillonblokjes

Tips
1. Gebruik niet te mager rundvlees. Het vlees wordt anders door de lange stooftijd te droog.
2. Haal het vlees zeker een uur van te voren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Het vlees wordt anders taai en al stoof je het daarna nog zes uur, lekker wordt het niet meer. (Bovendien word je almaar hongeriger. PN)
3. Gebruik bij het aanbraden van het vlees weinig vet (margarine of olie) en bak het in kleine porties rondom bruin. Die porties schep je er iedere keer uit en leg je op een bord ter zijde. Reken op zo'n drie minuten per portie.
4. Zorg altijd dat je vlees droog is. Dep het af met keukenpapier.
5. 'Aanzetten' (revenir) betekent aanbraden totdat het lichtbruin begint te kleuren. Heeft dus niets met 'het gas aanzetten' te maken. (tip van PaNiek)
6. Een goede 'mise en place' is het halve werk
Dan nu aan de slag. Ik doe het altijd zo:

De avond tevoren:
Vraag de avond tevoren aan Paniek of hij een flesje wijn uit de kelder wil halen. (Doe dit met een lief stemmetje). Hij maakt dan de wijnkeuze en zo voorkom je gezeur achteraf over te dure wijnen. Vraag hem om de wijn open te maken, proef hem (2 of 3 slokjes) en zeg met een vies gezicht dat die wijn inderdaad tegen valt. Dat neemt bij hem het laatste restje twijfel over te dure wijnen weg. Ondertussen heb je het vlees in niet al te kleine stukken gesneden. Snij een van de uien en de winterwortel en leg dat met het vlees in een schaal, samen met wat gekneusde peperkorrels (of grof uit de molen). Prik 4 kruidnagels in 2 laurierblaadjes en voeg dat ook toe. Zet daarna alles onder wijn en plaats de schaal afgedekt in de koelkast. Daar staat trouwens ook een koel pilsje, heel wat lekkerder dan die vieze wijn.

De volgende dag:
Ongeveer vier uur voor de maaltijd haal je het vlees uit de koelkast. Vis de laurierbladen en kruidnagels uit de marinade en gooi de rest voorzichtig door een zeef. (De wijnmarinade opvangen in een schone pan, want die heb je nog nodig. PN) Laat het vlees goed uitdruipen en leg het daarna op keukenpapier om het helemaal droog te krijgen. Ondertussen kun je je 'mise en place' doen: Snij de uien in halve niet te dunne ringen en de paprika's in blokjes en zet het apart. Zoek een schone plastic zak waar het vlees in past. Als het vlees goed droog en op kamertemperatuur is (ongeveer 1 uur nadat je het uit de koelkast hebt gehaald) stop je het in de plastic zak samen met vier eetlepels bloem. Stevig dooreen schudden en dan even wachten totdat het resterende vocht door de bloem is opgenomen. Daarna opnieuw schudden.

Ondertussen heb je de grote braadpan op het vuur gezet waarin je het vet (magarine of olie) goed op temperatuur laat komen. Daarin braad je het vlees in kleine porties bruin zoals in tip 3. Als de pan te droog wordt, met een beetje olie of margarine aanvullen. Als de laatste portie vlees gebraden is en de pan leeg is, gooi je het spek er in. Even aanzetten en daarna de ui, paprika en knoflook erbij. Opnieuw aanzetten en dan het gebraden vlees er bij. Kruid het geheel met twee eetlepels paprikapoeder, mespuntje cayennepeper, peper en zout (voorzichtig met zout want er komt ook nog zout uit het spek vrij). Je kunt er ook twee bouillonblokjes ingooien in plaats van het peper en zout. Vervolgens de tomaten er bij en aanvullen met de wijnmarinade totdat het vlees onder staat. Breng het geheel tegen de kook aan en laat het daarna sudderen. Eierwekker op een half uur zetten en een kopje thee maken. Na het half uur doorroeren, de saus proeven en eventueel beter op smaak brengen. Daarna de kookwekker op twee uur, een vlamverdeler onder de pan en ieder half uur voorzichtig omroeren. Als de kookwekker afloopt is de Larogoulash klaar.

    

Vrijstaat-poeding

Larogoulach

Rustiek ontbijt